Начин на приготвяне
Щраусовото яйце не е предназначено за консумация, а за декорация на Великденската трапеза. То е предварително изпразнено от съдържимото.
Първо почистваме повърхността му със спирт и памучен тампон.
Подсушаваме го добре и прикриваме двете противоположни дупчици с кръгче хартиено тиксо.
Декупажът започваме с бяла акрилна боя, нанасяйки я с гъбен тампон.
Яйцето се оставя за около 2 часа, докато боята изсъхне напълно.
Подготвяме салфетката, като накъсваме краищата ѝ около самите мотиви. Те ще са разположени в двата противоположни края на яйцето.
Прикрепяме ги към повърхността му, с помощта на четка и акрилно лепило. След като залепим двата мотива оставяме яйцето да изсъхне напълно.
Следва да включим фантазията си и да го апликираме според вкуса си.
Първо рисуваме пресичащи се линии с релефна паста в пространството между апликацията.
С перления маркер поставяме релефни „пъпчици“.
След като изсъхне осветляваме шоколадовия цвят на акрилната боя с бял такъв.
С гъбено тампонче с потупващи движения оцветяваме яйцето, като хващаме и част от края на апликацията.
След като изсъхне боята със златен контур подчертаваме мотива и дорисуваме в горната част.
Отново оставяме да съхне и след това лакираме цялото яйце с лак на водна основа.
Лакът съхне в продължение на едно денонощие.
На няколко места нанасяме вакс паста, за да придадем античен вид на декупажа.
Отново лакираме яйцето и след като лака изсъхне го поставяме на подложка.
То е креативна декорация и аранжирайки празничната трапеза с него внасяме уют, позитивни емоции и удовлетворение от труда си.
През останалото време то украсява витрината в трапезарията ни или друг кът от дома.