Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Поширани яйца»Класически поширани яйца

Класически поширани яйца

МиссаМисса
Помощник Готвач
502931581
Класически поширани яйца
Снимка: Мисса
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
3 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
8 мин.
Порции
1
"Заложете на класиката - поширани яйца и свежа гарнитура"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • вода
  • оцет
  • сол
  • подправки - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В плитка тенджера или касерола се сипва вода по-малко от половината на вместимостта. Водата се кипва на котлона с няколко капки оцет - за да запазят яйцата своята цялост.

Като заври водата тенджерата се отмества от котлона и вътре внимателно се счупват яйцата, като се пускат от ниско, за да не се разнесат белтъците или да се спукат жълтъците.

Котлонът се намалява и тенджерата се връща на огъня. За да получите ефекта на леко рохкаво поширано яйце задръжте на котлона около 5 минути, а за да е с твърд жълтък от 6 до 8 в зависимост от температурата, при която работите.

Като ги извадите повторете със следващата порция от три яйца - ако слагате по повече има опасност да не получат добра форма. Сервирайте в чинии и декорирайте с подправки, сос, свежи зеленчуци или други продукти.

Класическите поширани яйца са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: