Начин на приготвяне
Ето още една идея за оползотворяване на варените яйца от Великден! Но са толкова вкусни, че веднъж направите ли ги, ще искате да ги правите често, и по празници и не само!
Сваряваме 6 твърдо сварени яйца. На пара приготвяме картофите и морковите, нарязани на ситни кубченца (в тенджера и в нея кошница за готвене на пара, стават за минути! ).
Вече готови ги прехвърляме в друг съд и овкусяваме с подправките и шарлана. За по-добра плътност сипваме и малко брашно – пълнозърнесто или царевично (всякак става вкусно).
Разбъркваме равномерно и леко притискаме сместа по страните на съда, за да стане по-кремообразна с малки парченца. Разделяме на 6 равни части.
Сварените и обелени яйца увиваме с зеленчуците и оформяме на топка. Хубаво е дланите ни да са намазнени с малко шарлан, за да се получат гладки топки, които подреждаме в тава, застлана с хартия за печене (препоръчително е, но и не е задължително, може и само намазана с шарлан).
Намазваме ги цялостно отгоре с предварително разбъркано яйце, с помощта на силиконова четчица.
Печем на 200 градуса от двете страни за 20 минути и после само отгоре на 250 градуса за още 15-20 минути.
Поднасяме топли! Уникално вкусни и мекички, сгушени яйца в зеленчукови топки! Изглеждат толкова красиви и пълнежът им е изненадващ! Достойни са за празнична трапеза!
Чудно Вкусно!