Таратор с див чесън (левурда)

ПетяПетяГотвач128451543
05/05/2019
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо221
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща дълбока купа се настъргва на ситно ренде едната краставица.

Към нея се прибавя втората, нарязана на ситни кубчета, нарязания на дребно млад чесън и част от левурдата и наситнения копър.

Поръсват се със солта (на вкус) и зехтина и всичко се обърква много добре.

Оставя се да постои така 2-3 минути за да си пуснат зеленчуците сока, което прави таратора по-вкусен.

А добавянето на зехтина на този етап спомага за по-доброто му усвояване от разбитото кисело мляко и така се избягва "плуването" му по повърхността на таратора.

Киселото мляко се разбива хубаво, както е в кофичката, и се излива при зеленчуковата смес. Обърква се. Прибавя се и една кофичка студена вода и оцетът, всичко се разбърква отново.

Опитва се на вкус и ако е необходимо се прибавя още сол, зехтин или оцет. Ще попитате -защо слагам оцет? Ами защото има кисели млека, които сладнят и затова се налага да добавя оцет и да се получи една наистина разхладителна и живителна студена супа за летните горещини.

Желателно е готовият таратор да престои в хладилник поне час за по-добър вкус, но може и веднага да се консумира!

Аз винаги го правя час-два преди времето за консумация.

Сервира се хубаво изстуден!

Като при сервирането се поръсва с отделената нарязана на ситно левурда.

Да ви е вкусно!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар