Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Студени Супи»Таратор»Таратор с див чесън (левурда)

Таратор с див чесън (левурда)

ПетяПетя
Готвач
1281k2788223
Таратор с див чесън (левурда)3 / 3
05/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • краставици - 2 броя
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • вода - 1 кофичка
  • див чесън - 6 стръка (левурда)
  • пресен чесън - 3 стръка
  • копър - 1 връзка
  • зехтин - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л. или на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща дълбока купа се настъргва на ситно ренде едната краставица.

Към нея се прибавя втората, нарязана на ситни кубчета, нарязания на дребно млад чесън и част от левурдата и наситнения копър.

Поръсват се със солта (на вкус) и зехтина и всичко се обърква много добре.

Оставя се да постои така 2-3 минути за да си пуснат зеленчуците сока, което прави таратора по-вкусен.

А добавянето на зехтина на този етап спомага за по-доброто му усвояване от разбитото кисело мляко и така се избягва плуването му по повърхността на таратора.

Киселото мляко се разбива хубаво, както е в кофичката, и се излива при зеленчуковата смес. Обърква се. Прибавя се и една кофичка студена вода и оцетът, всичко се разбърква отново.

Опитва се на вкус и ако е необходимо се прибавя още сол, зехтин или оцет. Ще попитате -защо слагам оцет? Ами защото има кисели млека, които сладнят и затова се налага да добавя оцет и да се получи една наистина разхладителна и живителна студена супа за летните горещини.

Желателно е готовият таратор да престои в хладилник поне час за по-добър вкус, но може и веднага да се консумира!

Аз винаги го правя час-два преди времето за консумация.

Сервира се хубаво изстуден!

Като при сервирането се поръсва с отделената нарязана на ситно левурда.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Получи си уникално, аз повечко сложих див чесън, не бях пробвал таратор по тоя начин ама всички харесаха вкъщи.
20.03.2020 20:09