Начин на приготвяне
При приготвянето на тези кашкавалени хапки не е необходимо да се притесняваме, че кашкавалът ще се разлее при термичната му обработка, защото ще го панираме в плик от кори за баница.
Все пак е добре да си набавим качествен млечен продукт, като аз лично предпочитам Домлян, Триград, Витоша, Маджаров балкан и Еленко – класически или с маслини - много добра комбинация.
За да се разпредели добре панировката върху продукта и да не се образуват бучки, не ползвайте само разбито яйце, а смес от яйца и малко ледена бира. Бирената панировка е хрупкава и с по-добър вкус. Пропорцията е 2 яйца и 40 мл пиво.
За по-хрупкава коричка се прави двойна панировка.
Нарязваме кашкавала с дебелина 1.5 см. в по-малка правоъгълна форма.
Овкусяваме го с малко черен пипер. Ако предпочитате пикантната храна, можете да го поръсите и с малко лют пипер.
Корите разполовяваме на две части, като големината им е достатъчна да обвие кашкавала.
Поставяме парчето от него в края и завиваме два пъти, след което събираме двата края на кората и навиваме на стегнато руло.
Можем да ги поставим в хладилник за 30 минути, за да стегнат, но не е задължително.
Приготвяме няколко дълбоки чинии с необходимите съставки за паниране.
В едната поставяме царевичното брашно, във втората бялото брашно, в трета галетата в достатъчно количество.
Нея можете да овкусите с подправки или билки по ваш вкус – сух лук, риган, чубрица, кайен и др.
Яйцата разбивам с пасатор, като прибавям към тях 80 мл студена бира и овкусяваме със сол.
Готовите кашкавалени пакетчета леко навлажняваме с бира, за да полепне добре брашното по тях. След това ги овалваме последователно в царевичното брашно, в яйчената смес - и в галетата.
Връщаме хапките в яйцата и отново овалваме добре в галетата. Подреждаме ги в голяма чиния, готови за термичната обработка.
За целта трябва да се уверим, че температурата на мазнината е с подходяща температура.
Ако не разполагаме с термометър, можем да пробваме с капка от тестото.
Пържим до готовност от двете страни.
Панираме по няколко на брой, защото по-голямото им количество ще изстуди мазнината и те ще поемат от нея. Ако се образуват трохи от тестото при пържене, трябва да ги отстраним, за да не предадат загорял вкус на мазнината.
Изваждаме ги върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.
Консумираме панираните кашкавалени хапки топли с подходяща салата или гарнитура.
Коментари