Начин на приготвяне
В овален съд слагам стреч фолио домакинско от вътрешната страна на съда да покрие дъното и стените, като оставам да стърчат краищата извън съда,
всяка една бишкота потапям много бързо в свареното и изстудено прясно мляко в което съм сложила ликьора.
Започвам от дъното, като нареждам плътно бишкотите една до друга, след което нареждам и по стените на съда.
След първия ред намазвам обилно с крем, приготвен по следния начин:
Разбивам добре жълтъците с брашното и около 1 кафяна чаша прясно мляко.
Кипвам около 800 мл прясно мляко със 4 с.л. захар, свалям от котлона и на малки порции при непрекъснато бъркане прибавям към яйчната смес, изсипвам обратно сместа в съда, в който съм варила млякото, и отново слагам на котлона на не много силен огън, като бъркам непрекъснато да не стане кремът на бучки.
Като се сгъсти, свалям от котлона (кремът не бива да заври толкова, че да бълбука). Слагам чисто масло и 2 ванилии.
Продължавам нареждането на бишкотите, като гледам да няма много празни места (колкото позволява това). Отново крем и отново бишкоти, накрая получих в средата на тортата дупка, която запълних с разбита сладкарска сметана и смлени с пасатор около 6-7 средни ягоди.
Изравнявам с шпатула всичко до ръба на съда. Отгоре покривам със стреч фолио домакинско и слагам в хладилника (аз я държах цяла вечер).
Захлупвам с подходяща чиния в средата, след като съм махнала отгоре фолиото и обръщам бишкотената торта, махам цялото фолио, заглаждам цялата торта с останалия крем от ягоди и сметана, заливам с разтопен шоколад (на водна баня начупения шоколад с 1 с.л. олио) украсявам с ягоди на филийки и крем отгоре.