Начин на приготвяне
Това е предложение за икономичен, но приятен на вид и вкусен десерт, който може да се сглоби дори в последния момент за гости. Повечето от продуктите не са уточнени като вид и количество нарочно, тъй като може да се използва остатъка от каквото е налично по шкафовете на готвещия. В случая е използвано ягодово нишесте и съответно такова сладко и плодове. Комбинациите са безкрайни.
Тъй като блатовете ще са бисквитени, избираме в какво да ги топваме за секунда, преди да ги наредим - малко прясно мляко или компот. В широка чиния слагаме първия ред, като някои бисквити натрошаваме, така че основата да заприлича на кръг. Предвиждаме достатъчно място за бишкотите, които ще са по стената на тортата.
Започваме със сметаната. Половината разбиваме с 2-3 с.л. захар и какаото - оставяме тази част на страна за глазурата. Към другата половина прибавяме малко сладко (каквото имаме) и разбъркваме добре. Това ще използваме като крем за тортата
Заемаме се и приготовлението и на другия крем - този от нишесте. Тъй като стяга бързо, трябва да сме наредили най-долния ред на тортата и да сме готови със сметаната. Следваме упътването на опаковката и разтваряме прахчето в 100 мл студено мляко/вода. Останалите 600 мл слагаме на котлона да заврят, след което изсипваме разтвореното нишесте към тях, бъркайки непрекъснато.
След минутка виждаме как започва да се сгъстява и тогава е моментът да изсипем половината от крема върху основата на тортата. Нареждаме и плодове, ако имаме и искаме такива. Бързо топваме бисквити и редим и втория ред. Върху него слагаме от сметаната със сладкото и отново редим бисквити. Добавяме и другата половина от нишестето и затваряме с бисквити отгоре. Разбира се, последователността и количеството кремове може да са други.
След като основата е готова, използваме бишкотите да придадем малко по-естетичен вид и ги нареждаме по стената на тортата. Ако стигнат да я обиколят цялата, чудесно; ако не - резултатът пак не е толкова лош, както може да се види от снимките. За глазура използваме какаовата сметана, която просто заглаждаме с нож отгоре. Поръсваме с какао на прах и нареждаме плодове за украса.
Оставяме тортата да престои в хладилника поне час и тогава сервираме.
*Забележка: Вместо чиния, тортата може да се подреди в ринг, но тогава първо трябва да се сложат бишкотите и след това да се прави основата.