Домашно Пишмание

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2632k8782k3
Домашно Пишмание
Снимка: Н.Акифова
1 / 3
20/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Няма да ходите вече до Турция за Пишмание, даваме ви тази изпитана рецепта и очакваме да се похвалите с резултат"

Необходими Продукти

  • вода - 2 в.ч.
  • захар - 2в.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • масло - 1 с.л.
  • лед
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Искам да напиша как се приготвя Пишмание вкъщи - доста сложна и трудоемка работа, но мисълта, че го приготвям вкъщи и става като купешкото, ми дава сили и кураж.

Типично е да се приготви зимата върху леда, но тази зима знаете, че много лед нямаше - аз го приготвих върху лед на терасата, а и ви трябва помощник за дърпане - не става с един човек.

Сега да минем към рецептата за домашно Пишмание. Първо взимаме една тенджера, слагаме вътре брашното и почваме да запържваме, докато излезе миризмата на брашно - това време при всеки е различно, вие ще прецените, трябва да замирише на изпечено брашно и да стане леко жълтеникав цветът.

После чакате хубаво да изстине брашното и започвате със сиропа - слагате в една тенджера водата и захарта и почвате да бъркате, след като се разтопи захарта и почне да кипи, слагате лимоновия сок и чакате да се сгъсти - около 15 минути е достатъчно.

След това вземате леда и слагате в една тава. Отгоре слагате по малка тава, което намазвате с масло хубаво и заливате сиропа вътре и почвате да бъркате - това трябва да стане в студено време, пак подчертавам.

Бъркайки сиропа се сгъстява и става твърд, внимавайте с ръцете, че ще е много горещо, като стане, така че може вече да се вземе на ръце правите една твърда топка, която трудно разтягате.

Взимате брашното, слагате в една тава и топката, която направихте, правите на кръгла форма с празно в средата и слагате вътре в брашното, за да може двама да дърпате.

Бавно, но смело правите осмица и то става пак кръгло - и пак дърпате, така се редува, докато поеме брашното - този турски десерт става трудно, време трябва, но си заслужава.

По време на процеса на приготвяне на пишманието трябва да сте бързи, за да не се разтопи захарта, после накъсвате парчета и с помощта на една кафена чаша преобръщате в чиния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: