Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Артишок с бира и бекон

Артишок с бира и бекон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Артишок с бира и бекон
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"И ако досега сте подминавали артишока на пазара, сега вече ще тичате да купите - защото е страхотен"

Необходими Продукти

  • артишок - 1 кг (600 г в почистено състояние)
  • бекон - 100 г пушен
  • бира - 330 мл
  • нишесте - 1 с.л. с връх (царевично, натурално)
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • бял пипер - 2 щипки
  • шафран - 1 щипка, на прах
  • сол - на вкус
  • зехтин - 50 мл
  • лимони - 1/2 бр.
  • бульон - 250 мл месен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете артишока, като обелите външните твърди листа, докато стигнете до светлата сърцевина.

Отрежете около 1-2 пръста от връхчето, което също е твърдо и не се консумира. От 1 кг от зеленчука трябва да получите 600 г артишок в почистен вид.

Разполовете и накиснете в купа с вода, в която сте изстискали половината лимон. Така ще се избегне своевременно потъмняването му.

Накълцайте на ситно чесъна и го запържете в зехтина на слаб до умерен огън.

Сипете нишестето, като дръпнете от огъня и хубаво разбиете с телена бъркалка, след това без да спирате да разбивате налейте бирата.

Добавете половинките артишок и задушете за 15 минути.

Сложете подправките, сол на вкус и бекона, нарязан на малки лентички или кубчета. Налейте месния бульон и варете при периодично разбъркване още 10 минути.

Готовото ястие може да разредите с още бульон или вода, за да е по-рядко сосчето, това е по ваш избор и предпочитание.

Добър апетит!

Артишокът с бира и бекон е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: