Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Артишок по римски

Артишок по римски

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Артишок по римски1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4-5

Необходими Продукти

  • артишок - 8 глави
  • лимонов сок - от 2 бр.
  • копър - 1 ч.л. семена
  • кориандър - 1 ч.л. семена
  • моркови - 4 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • целина - 2 стръка
  • дафинов лист - 3 бр.
  • черен пипер - 6 зърна
  • бяло вино - 300 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • морска сол
  • вода - 100 мл
  • магданоз - за поръсване
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете артишока наполовина и леко го издълбайте с чаена лъжичка. Натрийте половините с лимонов сок, за да не потъмнеят. Оставете ги настрана.

Сложете тенджера на котлона и загрейте. Когато се загрее достатъчно, добавете семената кориандър и копър и ги запечете за 30 секунди.

Прибавете нарязаните моркови, лук, чесън, целина, дафинов лист, черния пипер, виното и сол на вкус. Разбъркайте.

Добавете половините артишок, сипете вода и кипнете. Сложете капак, намалете огъня и задушете за 25 минути или докато зеленчуците омекнат. Махнете от колтона, охладете и поръсете със зехтин и магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: