Начин на приготвяне
В тенджера се изсипва оризът Арборио заедно със 100 мл вода. Оставя се на умерен котлон да кипне за около 2 мин. Времето се измерва, след като заври оризът.
Отцежда се и се връща в същата тенджера. Прибавя се млякото, сметаната, захарта и се оставя да заври на умерен котлон, да къкри за около 30 мин, като се разбърква периодично.
След като е готов, се сваля от котлона. Разтопява се белият шоколад и се добавя към ориза, разбърква се.
Прибавя се маслото и остърганата шушулка ванилия, семената, разбърква се, докато се стопи маслото. Разпределя се в чаши или купички.
Ягодово кули:
В тенджера се слагат около 300 г свежи ягоди, може да се приготви и от замразени плодове. Добавя се 4 с.л. захар и 1 с.л. вода. Оставя се на умерен котлон да къкри, докато се получи желана гъстота. Сваля се от котлона и се пасира с пасатор до крем. Прецежда се през цедка.
Бадемите се запичат на слаб котлон при непрекъснато разбъркване.
При сервиране на това своеобразно мляко с ориз се залива оризът с ягодовия сос и се посипва с запечени бадеми. Добавя се стръкче мента.
Източник: по идея на Nikolay`s Kitchen https://www.gastronomeonline.com