Начин на приготвяне
Кайсиите, които използвате за направата на този ликьор, трябва да са мекички и добре узрели. Измийте ги, разполовете и отстранете костилките. Поръсете със сока от един лимон и захарта.
Налейте към плодовете водата и поставете на умерен огън за 10-15 минути, след това дръпнете от котлона и пасирайте на гладко пюре. Оставете го да изстине и прецедете през фина цедка.
Тук има малка особенност, която искам да вметна:
Ако искате ликьорът ви да бъде по-лек, може да налеете алкохола още в този момент, докато пюрето е горещо и да бъркате на слаб огън 1-2 минути, така част от етиловия спирт ще се изпари и напитката ще стане по-нежна и лека.
В противен случай продължете по следния начин:
След като кайсиевото пюре изстине, смесете го с бялото вино и узото или мастиката. Разбъркайте и опитайте. Ако има нужда, добавете още захар (за предпочитане пудра, за да се разтопи лесно) или разредете с още вода или алкохол. Може да си го нагласите по ваш вкус.
Готовият кайсиев ликьор налейте в подходящи шишенца, затворете ги добре и приберете в хладилник за 24 часа, след което напитката е готова за консумация.
Поднесете в малки чашки с бучки лед и консумирайте с наслада в съчетание с чаша горещо кафе или любим десерт.
Наздраве!