Начин на приготвяне
Марудниците може да приготвите на сач, на туч /от към гладката страна /
или на чугунен тиган с незалепващо покритие.
Разбийте яйцата с млякото и содата. Добавете ситно нарязания магданоз
и настърганото сирене. Прибавяйте брашно до получаване на гъста каша.
Предварително загрейте сача във фурната на 150 г. Поставете го на средно загрят котлон /примерно на 6 от 10 степени/ и го намажете с масло.
Излейте от кашата един кръг 18-20 см. Похлупете с подходящ капак. След 40-50 сек намажете с масло и обърнете. След още 30-40 сек. марудницата е готова.
Хубаво е да държите марудниците похлупени, за да са пухкави.
Може да ги консумирате просто така, но може и с тънко нарязана пастърма и хубаво червено вино.