Начин на приготвяне
Сварявам охлювите предварително измити със сол в няколко води в тенджера под налягане. Изчиствам сварените охлюви от черупките и от червата, които са на края на тялото на охлюва, за да не горчат.
В чистото масло запържвам брашното (може да използвате препечено брашно, но тогава не пържете, а разтворете в малко студено мляко и загрейте) за кратко, след което прибавям прясното мляко.
Бъркам непрекъснато, докато се сгъсти сосът, но не много, слагам синьото сирене натрошено, черния пипер, чесъна на гранули, и продължавам да варя и бъркам, докато сместа се сгъсти като за крем.
При мен синьото сирене се разтопи в соса напълно. Ако се налага посолете, аз лично не солих допълнително, защото сиренето е доста солено. Свалям от котлона и слагам ситно накълцаните магданоз и копър. По желание може да се добави и зелен лук.
Коментари