Начин на приготвяне
В голяма купа слагате булгура, отгоре заливате с топла вода и чакате да набъбне, може и да покривате със стреч за половин час.
После в друга купа рендосвате лука и изстисквате сока на лука, важно е защото горчи вътре после. Стривате чесъна, добавяте доматения концентрат и всички останали подправки сумак, исот, сол, зехтин, лют пипер, черен пипер, сок от нар, разбърквате добре - става като каша.
Набъбналия булгур сипвате в широка тава и по средата слагате приготвената смес и започва голямото месене и бъркане. Месите повече от 15 минути, докато всички вкусове се слеят и ако е твърдо и не се прибира, може да добавяме малко зехтин още.
После късате топка /малко по голяма от орех/ и започвате да стискате между пръстите си - по този начин придавате типичната форма на чий кьофтето, може да използвате и ръкавици за целта.
Нареждате зеленчуковите кюфтета върху марули и се сервира с лимон и магданоз.
Може да оставите в хладилник да стегне и ако е повече дозата, може да се съхрани за три дни в хладилник в съд със затворен капак - за други гости.
Вкусът на чий кюфтето е лют - да внимават децата.
Подправките (исот и сумак) са типични турски подправки, аз от там ги купувам, но предполагам, че ги има и в био магазините и при нас.