Чий кьофте (Turkish cig kofte)

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8793
Чий кьофте (Turkish cig kofte)1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Искате да го опитате, искате да го опитате още днес и по възможност поне две порции от него"

Необходими Продукти

  • булгур - 2 в.ч. за кюфтета
  • топла вода - 2 в.ч.
  • лимони - 1 бр. или 5 с.л.
  • доматен концентрат - 2 с.л.
  • исот - 2 с.л. (люто е) Урфа Бибер
  • сумак - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л. може и още по вкус
  • лук - 1 бр. кромид
  • чесън - 2 скилитки
  • зехтин - 6 с.л.
  • лют пипер - 1 ч.л. на люспи
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сок от нар - 1 с.л.
  • За сервиране
  • маруля
  • лимони
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа слагате булгура, отгоре заливате с топла вода и чакате да набъбне, може и да покривате със стреч за половин час.

После в друга купа рендосвате лука и изстисквате сока на лука, важно е защото горчи вътре после. Стривате чесъна, добавяте доматения концентрат и всички останали подправки сумак, исот, сол, зехтин, лют пипер, черен пипер, сок от нар, разбърквате добре - става като каша.

Набъбналия булгур сипвате в широка тава и по средата слагате приготвената смес и започва голямото месене и бъркане. Месите повече от 15 минути, докато всички вкусове се слеят и ако е твърдо и не се прибира, може да добавяме малко зехтин още.

После късате топка /малко по голяма от орех/ и започвате да стискате между пръстите си - по този начин придавате типичната форма на чий кьофтето, може да използвате и ръкавици за целта.

Нареждате зеленчуковите кюфтета върху марули и се сервира с лимон и магданоз.

Може да оставите в хладилник да стегне и ако е повече дозата, може да се съхрани за три дни в хладилник в съд със затворен капак - за други гости.

Вкусът на чий кюфтето е лют - да внимават децата.

Подправките (исот и сумак) са типични турски подправки, аз от там ги купувам, но предполагам, че ги има и в био магазините и при нас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: