Таратор от млади тиквички

ЗорицаЗорицаГуру94525629154
20/06/2019
"Младите тиквички за таратор ги пазете - за пържене ще си намерите други "
Приготвяне10 мин.
Общо10 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 962
  • Преглеждания за месеца194
  • Преглеждания за седмицата85
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • тиквички - 300 г млади, крехки
  • сол - 1 с.л. или на вкус
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
  • пресен чесън - 2 - 3 скилидки
  • копър - 3 с.л. пресен
  • мента - 1 с.л. много ситно накълцани крехки листенца
  • магданоз - 1 с.л. много ситно нарязани крехки листенца
  • зехтин - 4 с.л.
  • кисело мляко - 800 г пълномаслено 4.5% (2 кофички)
  • студена вода - 400 мл
  • по желание
  • орехи - 2 с.л. ситно счукани, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се измиват, отстраняват им се дръжките и се обелват. Разцепват се на четири по дължина и се нарязват на V-образно ренде с приставката за най-тънките пръчици. Тиквичките трябва да са млади и крехки, които все още не са образували семена. Ако вашите вече имат семенца, то след като сте ги нарязали на четири, изрежете по дължина вътрешната страна, където се намират семките, и чак след това ги нарежете на пръчици на рендето.

Прехвърлете нарязаните тиквички в подходящ съд (тенджера, порцеланов супник или дълбока купа), поръсете със солта, няколко щипки черен пипер, добавете много ситно накълцаните крехки листенца мента, магданоз и копър, пресованите скилидки пресен чесън и разбъркайте всичко с вилица.

Оставете сместа за десетина минути, за да се овкуси. След това добавете зехтина и отново хубаво разбъркайте сместа. Вече може да добавите киселото пълномаслено мляко, като отново бъркате енергично.

Най-накрая се добавя постепенно и непрекъснато бъркане студената вода, като количеството е според желаната гъстота на таратора.

Може да поднесете таратора с млади тиквички веднага, или да го приберете в хладилник за по-късно.

По желание може да сервирате всяка порция със ситно счукани орехови ядки.

Добър апетит!

Съвет: Ако искате да охладите бързо таратора от тиквички, докато го приготвяте, намокрете с вода и приберете купичките, в които ще го сервирате във фризера. След десетина минути те ще са достатъчно охладени, а след около 15 минути дори ще имат скреж и бързо ще охладят таратора.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар