Ликьор от зелени орехчета с дъх на канела

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
20/06/2019
"Лятото идва с дъх на канела, с дъх на канела и вкус на ликьор от зелени орехчета с дъх на канела "
Приготвяне10 мин.
Готвене10 мин.
Общо20 мин.
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо728
  • Преглеждания за месеца45
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • зелени орехчета - 40 бр.
  • ракия - 1 л
  • кафява захар - 750 г
  • дестилирана вода - 500 мл
  • канела - 3 пръчици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Орехчетата берем тогава, когато те са с все още млечна сърцевина.

Измиваме малките зелени плодчета и ги разполовявам на две. Баба пробождаше всяко орехче с голяма игла - губерка, но аз приготвих двойна доза и предпочетох по-бързия вариант. Желателно е да използвате ръкавици, защото орехчетата отделят йод.

Поставям ги в тъмно шише или трилитров буркан, който увивам във фолио.

Прибавям пръчиците канела и доливам с ракията.

Спиртната настойка престоява 45 дни задължително на тъмно заради йода.

След определения период прецеждам ореховия екстракт през марля и я смесвам с 1 литър изстуден захарен сироп.

Вашият ликьор от зелени орехчета е готов.

Малките зелени орехчета са богати на йод, тиамин, витамин С, желязо и др. Настойката се използва при язва, стомашни неразположения, нормализиране на стомашно-чревната дейност, прочистване от паразити и укрепване на имунната система.

Противопоказания: заболявания на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм, базедова болест, екзема и псориазис / изостряне на състоянието/, остър панкреатит.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар