Начин на приготвяне
Обелете и нарежете ябълките на кубчета. Загрейте две супени лъжи от маслото в дълбок тиган или друг подходящ съд. Добавете ябълките и 4 с.л. вода.
Оставете водата да изври и ябълките да поомекнат, като периодично внимателно разбърквате. Добавете захарта и я разтопете при непрекъснато бъркане. По този начин ябълките леко ще се карамелизират.
Преместете от котлона. Добавете натрошените орехи, накиснатите в ром стафиди, ванилията, канелата, лимоновата кора и ситно натрошените чаени бисквити.
Разстелете бутертестото, намажете с малко масло и разстелете вече изстиналата плънка. Завийте на руло и направете красиви разрези върху тестото с нож.
Намажете с жълтък и печете щрудела в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.
По желание поднесете с поръсена пудра захар.
Забележка: Към плънката може да добавите освен стафиди и други сушени плодове по ваш вкус.
Да ви е сладко!