Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щрудел»Ябълков щрудел с орехи и дъх на канела

Ябълков щрудел с орехи и дъх на канела

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6872k3
Ябълков щрудел с орехи и дъх на канела
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
1 / 2
26/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"С дъх на канела - нямате идея каква вкусотия сме приготвили специално за вас"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 1 лист
  • ябълки - 2 - 3 бр. /средни/
  • орехи - 1/2 ч.ч. /начупени/
  • стафиди - 100 г
  • ром - за накисване на стафидите
  • чаени бисквити - 3 - 4 бр. натрошени
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • канела - 2 с.л.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон настъргана
  • масло - 2 с.л. + още малко за намазване на тестото
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете ябълките на кубчета. Загрейте две супени лъжи от маслото в дълбок тиган или друг подходящ съд. Добавете ябълките и 4 с.л. вода.

Оставете водата да изври и ябълките да поомекнат, като периодично внимателно разбърквате. Добавете захарта и я разтопете при непрекъснато бъркане. По този начин ябълките леко ще се карамелизират.

Преместете от котлона. Добавете натрошените орехи, накиснатите в ром стафиди, ванилията, канелата, лимоновата кора и ситно натрошените чаени бисквити.

Разстелете бутертестото, намажете с малко масло и разстелете вече изстиналата плънка. Завийте на руло и направете красиви разрези върху тестото с нож.

Намажете с жълтък и печете щрудела в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.

По желание поднесете с поръсена пудра захар.

Забележка: Към плънката може да добавите освен стафиди и други сушени плодове по ваш вкус.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: