Gotvach.bg»Рецепти»Алкохол»Ликьор»Ликьор от зелени орехчета с дъх на канела

Ликьор от зелени орехчета с дъх на канела

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Ликьор от зелени орехчета с дъх на канела3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
"Лятото идва с дъх на канела, с дъх на канела и вкус на ликьор от зелени орехчета с дъх на канела"

Необходими Продукти

  • зелени орехчета - 40 бр.
  • ракия - 1 л
  • кафява захар - 750 г
  • дестилирана вода - 500 мл
  • канела - 3 пръчици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Орехчетата берем тогава, когато те са с все още млечна сърцевина.

Измиваме малките зелени плодчета и ги разполовявам на две. Баба пробождаше всяко орехче с голяма игла - губерка, но аз приготвих двойна доза и предпочетох по-бързия вариант. Желателно е да използвате ръкавици, защото орехчетата отделят йод.

Поставям ги в тъмно шише или трилитров буркан, който увивам във фолио.

Прибавям пръчиците канела и доливам с ракията.

Спиртната настойка престоява 45 дни задължително на тъмно заради йода.

След определения период прецеждам ореховия екстракт през марля и я смесвам с 1 литър изстуден захарен сироп.

Вашият ликьор от зелени орехчета е готов.

Малките зелени орехчета са богати на йод, тиамин, витамин С, желязо и др. Настойката се използва при язва, стомашни неразположения, нормализиране на стомашно-чревната дейност, прочистване от паразити и укрепване на имунната система.

Противопоказания: заболявания на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм, базедова болест, екзема и псориазис / изостряне на състоянието/, остър панкреатит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: