Такос с ягоди

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Такос с ягоди
Снимка: marcheva14
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
6 мин.
Общо
26 мин.
Порции
15
"Свежа идея - уникално вкусни такоси в сладък вариант с ягоди"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 80 г, кристал
  • вода - 2 с.л. вряла
  • ванилин - 1 пакетче
  • настъргана кора - 1 лимон
  • брашно - 60 г
  • царевично нишесте - 35 г
  • олио - 45 мл
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • кремотартар - 1/4 ч.л.
  • сол - щипка
  • Пълнеж
  • сметана - 35 %
  • пудра захар - 1 с.л.
  • ягоди - 150 г по - малки нарязани на половинки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 190 градуса.

Две плоски тави, покрити с хартия за печене.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разпенват хубаво със солта, прибавя се кремотартар и се разбиват на висока скорост на миксера до сняг. Оставят се настрана.

Жълтъците се разбиват с миксер и се прибавя при непрекъснато разбиване 2 с.л. вряща вода. Разбиват се до побеляване. Прибавя се захарта, лимоновата кора, ванилина и отново се разбива, следва олиото, разбива се, докато се смесят, за още 30-40 сек.

Над купата се пресява брашното, нишестето и бакпулверът. Разбърква се внимателно с шпатула.

На порции се прибавят белтъците, като се разбърква внимателно с шпатула отдолу-нагоре, за да им се запази обемът. Готовата смес се оставя настрана.

Голяма плоска тава, примерно от фурната, се застила с хартия за печене. Очертават се кръгове около 7-8 см върху хартията, но така че да има малко разстояние един от друг. Общо на ред се правят три кръга по дължина и три кръга по ширина, общо 9 бр. Обръща се хартията, за да не отбележи молива на печивото.

Във всяко изрисувано кръгче се поставя по 1 с.л и още малко от белтъчно-яйчената смес и внимателно се разнася, като се стремим да не излиза от очертанията. Така приготвени се поставят в загрята фурната на 190 градуса за 6 до 7 мин. Времето се измерва по часовник.

След като са готови, се изваждат от фурната и още както са в тавата, с ножица се разрязва хартията на ленти по дължина, общо три ленти. С ръце се оформя улей както са с хартията, и се поставят веднага върху памучна кърпа, която се навива на руло. Така се процедира с всяка лента, като се завиват в памучна домакинска кърпа. Оставят се, докато напълно се охладят, и да заемат формата на улей.

Сметаната се разбива до снят с 1 с.л. пудра захар. Поставя се в пош със звездовиден накрайник.

След като са охладени такосите, се отварят, те вече са заели форма на улей и се поставят по две половинки ягоди. Отгоре се шприцова сметана и се завършва с две половинки ягоди за разкош.

Източник: Fatto in casa da Benedetta

Това е вид пандишпанено тесто, но в него присъства и олио, вероятно за еластичност на тестото. Работи се бързо, докато са все още топли, тогава са по-еластични и няма да се напукат. Ще добавя снимка в галерията на празен такос, за да се добие представа как изглежда изпечен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: