Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Разядки»Кавказка лютивка

Кавказка лютивка

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Кавказка лютивка
Снимка: Зори
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • люти чушки - 6 бр. червени
  • жълти чушки - 4 бр.
  • червени чушки - 2 бр.
  • домати - 2 - 3 бр. едри
  • копър - 30 г пресен
  • магданоз - 30 г свежи листа
  • чесън - 1 глава
  • хмели сунели - 10 г
  • червен пипер - 10 г
  • кориандър - 10 г смляни семена
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л. препържено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чушките (сладките жълти, червени и люти) се изпичат на ламарина, захлупват се и след като изстинат, се обелват, почистват от дръжките и семената.

Доматите се попарват за кратко във вряща вода, обелват се и се нарязват на едро.

Обелените чушки и домати се прехвърлят в блендер или се смилат на едро в месомелачка заедно със почистените от дръжките свежи листа копър и магданоза.

Към сместа се добавя пресованите скилидки чесън, подправките (хмели-сунели, червен пипер, смлени семена кориандър, захар и сол).

Разбърква се, полива се с препърженото олио и се поднася като сос към месни и зеленчукови ястия.

Може да се поднесе и като разядка върху филийки хляб.

Кавказката лютивка може да се съхранява в хладилник до няколко дни или да се прехвърли в буркани и да се стерилизира.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: