Ликьор от бял бъз

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
01/07/2019
"За децата - сироп, а за порасналите деца, за добрите майки и грижовните бащи - ликьор от бял бъз "
Приготвяне10 мин.
Готвене10 мин.
Общо20 мин.
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо427
  • Преглеждания за месеца84
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • бъз - 50 бр. съцветия
  • захар - 400 г
  • водка - 1 литър Аляска
  • дестилирана вода - 500 мл
  • ванилия - 1 ч.л., екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме цветовете и отстраняваме дръжките от съцветията. Цветовата са събирани от високо и чисто място, затова не мия, за да съхраня цветния прашец. Но ако вие решите - поставяте ги в гевгир и ги обливате еднократно под течаща струя студена вода.

Изсипваме почистените цветове в голям стъклен буркан и доливаме водката, като се стремим цветовете да са покрити с алкохол, за да не потъмняват, въпреки че само по себе си потъмняването не променя вкуса на ликьора.

Затваряме буркана и оставяме на тъмно и хладно място за около 5 седмици / ето защо днес ви представям и рецептата/.

Цветът на ликьора става по-наситен при по-дългото отлежаване на ароматните цветове в алкохола.

След този период прецеждаме цветовете и към настойката добавяме захарния сироп. Него сме сварили предварително, докато се избистри, и прибавяме охладен. Всеки ден разклащаме буркана, докато количеството захар се разтопи.

Съхраняваме в бутилка за предпочитане на тъмно място. С времето ликьорът от бял бъз придобива цвят на тъмен кехлибар.

Съвет: Следващия път имам идеята вместо захар да прибавя от домашния мед от акация. Ароматът му много ме впечатли и със сигурност ще обогати вкусовете на питието.

Но, това другата година, да сме здрави!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар