Агнешки Бут по Гръцки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Агнешки Бут по Гръцки
Снимка: marcheva14
2 / 8
02/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
260 мин.
Порции
8
"Пред вкусното агнешко граници няма - и до Гърция ще стигнем ако трябва, за да опитаме вкусен агнешки бут"

Необходими Продукти

  • агнешко бутче - около 2.200 кг
  • Марината
  • гръцко кисело мляко - 300 г
  • зехтин - 4 с.л.
  • сух риган - 2 с.л.
  • пресен чесън - 5 големи скилиди, намачкани
  • лимони - настъргана кора и сок от 1
  • кимион - 1 с.л. млян
  • морска сол - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рецептата на Агнешки бут по гръцки са ви нужни големи найлонови торби, пликове - 2 бр.

За маринатата се смесват всички продукти в голяма купа, като на дъното на купата първо се изсипва киселото мляко, следват другите подправки, отгоре лимоновата кора и се залива с лимонов сок. Разбъркват се хубаво. Оставя се настрана.

Агнешкото бутче се почиства от дебелия слой мазнина, ако има такава, измива се и се подсушава с домакинска хартия.

От по плътната му и по дебелата страна се правят 3-4 бр. широки и дълбоки разрези в месото, това ще спомогне да навлезе дълбоко маринатата.

Двата големи найлонови плика се поставят един в друг. Изсипва се цялата марината и се слага бутчето. Пликовете се затварят хубаво и месото се разтърква в маринатата повечко пъти, за да може добре да полепне от нея. Поставя се в тавичка и се оставя в хладилник за 1 нощ, или най-малко за 4 часа.

След това време се изважда от пликовете, то е добре попило маринатата, ще покажа в галерията от снимки как изглежда.

В тавичката, в която ще се пече, на дъното ѝ се поставя голяма хартия за печене, така че да има и достатъчно хартия извън тавата. Поставя се бутчето в тавата върху хартията, и се покрива с нея, нещо като плик се прави, добре да се завие.

На дъното на тавичката се излива достатъчно вода, да дойде около половината на месото, около 250-300 мл. Тя ще помогне по време на печенето месото да се овлажнява и да не изсъхва. Ако по време на печенето водата намалява, се долива по-малко.

Пече се на 170 градуса за около 3 1/2- 4 часа, като последният час се отвива хартията, за да може хубаво да се запече и да се получи запечена коричка, като през 15-20 мин се полива със сос от тавичката.

Агнешкото бутче е готово. Изважда се от фурната и се оставя на стайна температура за около 20-30 мин да почине месото.

Печеното агнешко се разрязва се на плътни филии.

Източник: Love food

При приготвянето на агн. бутче съм ползвала гръцко кисело мляко така, както е посочено в рецептата. Такова се продава в магазинната мрежа, така че силно го препоръчвам, за да може да се получи добър резултат. Млякото се характеризира с висока масленост и е много плътно, гъсто, почти няма вода и не на последно място - на вкус е много добро и е много подходящо за всякакви кулинарни действия - там, където е подходящо.

По рецепта е зададено 5 с.л. сух риган, не посмях толкова да добавя, затова съм изписала само 2 с.л, но в интерес на истината не се усеща риганът след това, така че може да се добавят - 5 с.л. това е по избор и вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: