Начин на приготвяне
Спанакът се почиства и нарязва на едро.
Гъбите се почистват, обелват и нарязват на филийки. Лукът и чесънът се наситнават.
В дълбок тиган се загрява зехтинът заедно с маслото. Прибавят се лукът и чесънът и се оставят да се запържат.
Добавят се гъбите, разбърква се, да се омазнят в мазнината, и се добавя спанакът - също да се задуши за кратко в мазнината. Спанакът не трябва да се готви дълго, за да може да остане свежо зелен.
Ако по време на готвенето пусне повече вода, то тя се отделя с черпак, не се оставя да се изпари, защото спанакът ще потъмнее. Подправя се със сол, индийско орехче и черен пипер. Налива се сметаната, разбърква се и се сваля от котлона.
Сместа се изсипва в подходяща намаслена с мазнина тавичка за печене, разпределя се.
Оформят се две гнезда и се чукват яйцата, така че жълтъкът да остане цял.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса за около 8-10 мин.
Изважда се от фурната и се поръсва с настърган пармезан.