Начин на приготвяне
Нарязват се тиквичката и картофите на средно големи кубчета, почистените и обелени гъби се нарязват на средни кубчета, може и филийки, а лука на ситно.
В дълбока тенджера се сипва зехтин, сгорещява се и се прибавят картофите, задушават се за няколко минути при разбъркване, след това се прибавят гъбите, тиквичките, пасиран чесън и лукът.
Посоляват се със сол и се прибавя съвсем малко вода, оставят се да се задушават, докато омекне тиквичката и остане на мазнина.
Преди да се добави доматът се посипва с малкото нишесте и енергично се разбърква. Прибавя се доматът, пасиран или настърган на ренде, и около 4 ч.ч. вода, около 700-800 мл. Оставя се да клокне на силен котлон, намалява се температурата и се оставя да къкри.
Прибавя се оризът и се оставя на котлона за още 15 мин. Посолява се със сол, ако е необходимо, черен пипер, щипка мащерка, добавя се малкото масло, разбърква се да се стопи и се сваля от котлона.
Зеленчуковата супа и готова.
При севиране се посипва със ситно нарязан копър и резенче лимон.