Турска оризова супа

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Турска оризова супа
Снимка: Зори
2 / 8
16/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Икономична и много лесна за приготвяне супа, с която да зарадвате всички вкъщи"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 к.ч., счукан
  • жълта леща - 1/2 ч.ч.
  • булгур - 1/4 ч.ч., счукан
  • телешки бульон - 2 кубчета
  • вода - 1. 5 л топла
  • масло - 2 с.л.
  • за запръжката
  • масло - 2 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • брашно - 2 равни с.л.
  • люти чушки - 1 бр.
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • доматено пюре - 2 с.л. или пиперково
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • черен пипер
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пикантна Турска супа (Ezogelin Corbasi) с ориз, жълта леща и булгур

Супата се сервира предимно по време на Рамазан. Смята се, че рецептата произхожда от Южна Турция, но днес е популярна и обичана в цяла Турция.

Името на супата Ezogelin Corbasi идва от съчетанието на думите млада невеста (gelin), нейното име Езо и супа (сorbasi) – на български можем да го преведем като „Супата на невестата Езо“. Легендата разказва, че в дома на младата, но бедна невеста Езо дошли неочаквани гости, домакинята нямала нищо сготвено, а и не били останали много продукти, така че приготвила тази супа от това, което намерила в килера. Гостите много харесали гозбата и похвалили Езо за кулинарните ѝ умения. Ето и как да я приготвим:

Лещата се измива и се слага в тенджера с топлата вода. Добавят се маслото и кубчетата бульон. Ако имате домашен телешки бульон, най-добре използвайте него (1. 5 л). Щом течността заври, котлона се намалява и супата се оставя да къкри 10 минути. След това се добавят измитите ориз и булгур и варенето продължава на умерен огън още 10 минути.

За запръжката:

В тиган се загрява зехтинът с маслото. Добавя се брашното. Запържва се при непрекъснато разбъркване за около минута.

Добавят се почистената от семената и накълцана на ситно люта чушка и подправки на вкус (джоджен, прясно смлян черен пипер и сол). Бърка се непрекъснато и след минутка се прибавя пиперковото (или доматено) пюре и се налива една чаена чаша топла вода.

Разбърква се енергично и получената смес се изсипва в тенджерата при супата. Ако прецените, може да добавите допълнително количество топла вода, защото супата бързо се сгъстява след като поизстине.

Супата се овкусява със сол и черен пипер, разбърква се хубаво и се оставя да покъкри за още десетина минути.

Турската оризова супа се поднася топла, с мек хляб (ekmek), люта чушка и чесън. Може да поднесете гарнирана с листа пресен джоджен и половинка лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Благодаря ти Криси! :)))
18.07.2019 10:04
2
Криси
Криси
Страхотна!
16.07.2019 14:11
3