Начин на приготвяне
Разбъркайте в съд 400 г сирене, 3 яйца, 200 г кисело мляко и 1 ч. л. сода бикарбонат. Тази смес ще използвате за плънка. Намажете тава с олио или разтопено масло. Намажете всяка кора с мазнина и отгоре поставете равномерни количества от плънката.
Поставете корите една върху друга, докато не ги изразходите. Наредената баница нарежете на равни парчета с големина по Ваш избор.
Разбийте две яйца и 100 мл газирана вода и с получената смес залейте равномерно баницата. Нарежете 30 г. краве масло на кубчета и ги поставете най-отгоре.
Печете в предварително загрята на 180℃ фурна за 30-35 минути (в зависимост от спецификата на Вашата фурна) до получаване на златисто-кафяв загар. Изпечената баница напръскайте леко с вода и покрийте с памучна кърпа за около 10 минути.
За сочна и пухкава баница добавете с 1/3 повече течност (кисело мляко или газирана вода) от количеството, което обичайно използвате.