Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Спагети с пържен патладжан и рикота - почти ала Норма

Спагети с пържен патладжан и рикота - почти ала Норма

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Спагети с пържен патладжан и рикота - почти ала Норма3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2
"Казваме почти а ла Норма, за да си знаете, че са по-вкусни от нейните"

Необходими Продукти

  • спагети - 150 г
  • патладжани - 2 бр. малки, продълговати
  • домати - 200 г смлени
  • рикота - 100 г
  • чесън - 1 бр. скилидка
  • мента - малка клонка
  • сол - щипка
  • захар - щипка
  • зехтин - 1 к.ч.
  • олио - слънчогледово за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Спагети ала норма е типична сицилианска рецепта. Всяка къща там има своя рецепта и всяка претендира да е оригинална. Може да се направи с чесън или лук, патладжана нарязан на кръгчета или кубчета, доматите смлени или нарязани, рикотата солена или безсолна.

Всичко според италианците има значение за получаването на чиния вкусна паста. Името ѝ alla norma идва от възклицанието на един италиански поет и композитор Nino Martoglio, който опитвайки я, възкликнал - това е като да гледаш Норма, имайки предвид големия успех на операта на Белини!

Единият от патладжаните нарежете на тънки кръгчета, другия разполовете. Загрейте слънчогледово олио и изпържете патладжаните. Извадете ги върху кухненска салфетка, за да се отцеди излишното олио.

В голям тиган загрейте зехтина, изсипете смлените домати, може да сложите и един нарязан на малки кубчета. Овкусете със соли и щедра щипка захар. Гответе соса докато се сгъсти. Отдръпнете съда от огъня и овкусете със счукана скилидка чесън и нарязани листа мента. Прибавете изпържения патладжан.

Във вряща вода сварете спагетите според указанието на опаковката. Прецедете ги и веднага изсипете в доматения сос. Сложете съда отново на огъня за кратко и разтръскайте докато продуктите се хомогенизират.

В чинии сложете половинките патладжан, а отгоре от спагетите. Гарнирайте с парчета рикота и пресни листа мента. Сервирайте веднага!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: