Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Торта с домашен блат и настърган шоколад

Торта с домашен блат и настърган шоколад

Nadia MalinovaNadia Malinova
Новак
230
Торта с домашен блат и настърган шоколад3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Как да не се влюбиш в домашните торти, особено когато са покрити със завидно количество настърган шоколад"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 3 броя
  • захар - 80 г
  • какао - 2 с.л.
  • масло - 20 г
  • брашно - 70 г
  • бакпулвер - 1 п.
  • захарен сироп - 20 мл с вишновка
  • За крема
  • заквасена смeтана - 400 г
  • захар - 4 с.л.
  • ванилия - 1 п.
  • крем - 3 с.л. от нишесте, готов
  • За украса
  • шоколад - 100 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към разтопеното масло се прибавят 20 г пресято брашно. Останалото брашно се пресява с какаото и бакпулвера. Разделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг с част от захарта и се оставят настрана.

Жълтъците се разбиват с останалата захар и се добавя маслото. По-нататък се работи на ръка с дървена или пластмасова спатула. Към жълтъците се добавя постепенно на 3 части от брашното и от разбитите на сняг белтъци и се бърка до получаване на еднородна смес.

Пече се на вентилатор в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30мин. Изстиналият блат за торта се разрязва хоризонтално на две части. Първата част се напоява със сироп, намазва се с крем, поръсва се с настърган шоколад.

Поставя се отгоре втората част и се повтаря - сироп, крем, настърган шоколад. Цялата торта се измазва с останалия крем. Оставя се на студено за около 1-2 часа да стегне. Украсява се с настърган шоколад. Тортата се съхранява в хладилник до сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Чудна торта! Приготвям с радост вече безброй пъти.
01.12.2020 15:03