Начин на приготвяне
Тортена форма с диаметър - 23-24 см. Този шоколадов сладкиш не се пече.
Блат:
В блендер се смилат на трохи бисквитите и запечените лешници. Маслото се прибавя на кубчета. Разбива се до смесване на продуктите. Сместа се изсипва в тортена форма и с пръсти първо се оформя висок борд, а после се оформя дъното, като се притиска добре. Може да се ползва и обратна лъжица за притискане. Поставя се в хладилник за около 30 мин.
Крем:
На умерена температура на котлона се загрява сметаната, докато започнат отстрани да се появяват мехурчета. Сваля се от огъня и се залива шоколадът. Разбърква се с шпатула, докато се разтопи и до еднородна шоколадова смес. Охлажда се до стайна температура и се излива върху бисквитения блат и се оставя отново в хладилник за да се стегне.
Мока крем:
Първо се поставя пакетчето - 10 г желатин, в 1/3 ч.ч. студена вода, за да набъбне. Това отнема около 10/15 мин.
На слаб котлон се поставя тенджерка с маслото и шоколада и при непрекъснато разбъркване се изчаква да се стопи. След като е стопен шоколадът и все още горещ, се прибавят жълтъците и с тел за разбиване се разбъркват енергично.
Добавя се студеното кафе и 1/3 ч.ч. от сметаната. Докато е все още топла сместа, се добавя и набъбналият желатина при непрекъснато разбъркване до стопяването му. Сместа се охлажда до стайна температура.
Другата част от сметаната с миксер се разбива до сняг и се прибавя към охладения Мока крем с леко разбъркване с тел. В началото се получават бучки, което е нормално, но след разбиването с тел те се стопяват и се получава еднородна смес. След като е готов окончателно, много внимателно и бавно се изсипва върху шоколадовия крем от хладилника.
Сладкишът се държи поне 3 часа в хладилник, докато стегне желатинът.
Декорация: посипване на какао през цедка, топка сметана или шоколадови стружки.
Източник: Вкусно с Йоли
Забележка: По рецепта тортената форма се покрива с хартия, но аз го пропуснах и не е необходимо.
Лешниците първо ги натроших с дървено чукче и после ги запекох на тиган, като енергично се разбъркват, за да не загорят. Разбира се, може и във фурната да се запекат върху хартия.
За бисквити съм ползвала обикновени Petit- Beurre, те нямат масло и за мен са по-подходящи, а и избягат от прекалено шоколадовия вкус, който ще бъде в повече.
Ползвала съм шоколадов кувертюр.
Когато се прави Мока крем, по принцип би трябвало маслото и шоколадът да се приготви на водна баня, така е по правилата, но аз го направих направо на много слаб котлон при непрекъснато разбъркване и внимавах да не загори. За ориентир на топлината на котлона - моят котлон е с девет степени, и аз загрявах между 2/3 степен.
Тортата е много лесна и с богат шоколадов вкус и хрупкав бисквитено-лешников блат.
Тортата с бисквитен блат, шоколад и Мока крем е готов.
Коментари
Ако знаеш и колко е хубава... мда. Много шоколад е наистина, но е фина торта. Ще поднеса парче торта и парче нуга сладолед с вишни и портокалови кори и защото тя е малко и с горчив вкус от многото шоколад, сладоледа ще компенсира. Опита я, заслужава си.