Моето гръцко Тирокафтери

marcheva14marcheva14Мастър Шеф97271058271
20/07/2019
"Ако и вие искате да го опитате, с удоволствие ще споделим рецептата, но от нашето не пипайте "
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 083
  • Преглеждания за месеца208
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е оригинална рецепта от областта Епир, близо до Атина. Във всяко малко село там, където няма туристи, а има само тишина и спокойствие, винаги присъства местната малка кръчма, таверна. Винаги се посещават подобни места и се опитват традиционни гръцки ястия, както е тази рецепта за Тирокафтери, изключително вкусна и пикантна разядка, на която не може да се устои.

Основата е сирене Фета и най-вече гръцката люта чушка, еквивалент на халапеньо. Силно прилича на нашата Сиврия, с тънка люспа, но е изключително люта. Ще я покажа в галерията от снимки. Трудно се намира, и специално в София може да се купи от гръцки магазин за зеленчуци, не се предлага в магазинната мрежа.

Когато се приготвя рецептата, препоръчително е да се работи с ръкавици, заради лютивината, трудно се измива от пръстите.

В блендер се поставя лютата, нарязана на парчета чушка, червената чушка, тя е за цвят, малката скилида чесън, тя е само за аромат, не е толкова за вкус, и се смилат до паста. Прибавя се зехтин, отново се смила. В голяма купа се раздробява сиренето с вилица, почти до паста, но да има и зърнеста структура.

Прибавят се киселото мляко, оцет, разбърква се. Добавянето на лъжичка оцет ще засили вкусовете на пастата Тирокафтери. Изсипва се сместа от блендера, разбърква се. Добавят се и чили люспите, риган две-три щипки. Разбърква се до еднородна смес.

Изсипва се в подходяща чиния, отгоре се полива със зехтин, добавят се малко пресни наситнени листа от риган.

Поднася се с препечен хляб. Намазва се върху филийката обилно.

Източник: MasterChef Akis Petretzikis

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар