Начин на приготвяне
За рибната салата ще пошираме сьомгата и мерлузата. За тази цел сложете вода на котлона и пуснете вътре зрънцата черен пипер, дафиновия лист и една две щипки сол.
Когато водата заври, пуснете вътре рибата. За предпочитане е да е с кожа, за да не се разпада.
Поширайте за 3-4 минути, като намалите малко огъня. Времето за готвене зависи от дебелината на филетата и предпочитаната от вас степен на готовност. Аз обичам сьомгата да е леко розова и крехка отвътре.
Имайте предвид, че мерлузата се готви по- бързо и я извадете малко преди сьомгата.
Оставете рибите да се охладят, като ги отцедите от водата.
Пастата сварете според указанията на пакета. Може да използвате водата от поширането на рибата. За моята салата съм използвала паста с интересното име радиатори , но понеже трудно се намира, може да заместите с пене, фусили или други форми по избор.
Отцедете готовата паста и разбъркайте с малко зехтин, за да не слепва. Оставете да изстине.
Когато е готова смесете с лимонов сок и сол на вкус, още зехтин, едро нарязаните домати и подправките.
Отделете рибните филета от кожата и накъсайте върху салатата.
Добър апетит.