Начин на приготвяне
В купа се смесват двата вида предварително разтопен шоколад. Прибавя се локум, нарязан на много дребни парченца.
Бисквитите се натрошават на по-едри парчета и се добавят към шоколадовата смес, а накрая накълцаните с нож орехи. Разбърква се много добре, сместа е тежка.
За оформянето на този шоколадов сладкиш реших да ползвам силно ребрована форма, която е наполовината на кейковата форма по обем, плитка е.
Така шоколадовият салам ще изглежда по интересно, но си остава шоколадов салам. Самата форма добре се облицова изцяло в свежо фолио, така че фолиото да излиза извън формата - за лесно изваждане.
Сместа се изсипва във формата, притиска се към дъното с лъжица, отгоре са заглажда. Покрива се плътно с фолиото и се оставя в хладилник - най-малко за 3-4 часа.
Изважда се, отстранява се фолиото и се поръсва обилно пудра захар.
Разрязва се на парчета, добавя се топка разбита сметана.