Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Паеля»Паеля Валенсиана с морски дарове

Паеля Валенсиана с морски дарове

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Паеля Валенсиана с морски дарове
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
22/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
3
"Най-вкусният начин да усетите духа на Испания е да опитате тази оригинална Паеля Валенсиана с морски дарове"

Необходими Продукти

  • миди - 6 - 8 бр. черни
  • миди - 6 - 8 бр. бели пясъчни или други по избор
  • калмар - 1 туба, не много голям
  • скариди - 2 - 4 бр.
  • лук - 1/2 средна глава
  • чесън - 1 скилидка
  • домати - 1 бр. среден , добре узрял
  • ориз - 280 г
  • рибен бульон - около 680 мл. високо концентриран (приготвен предимно от глави от скариди и части от бяла риба, не синя)
  • шафран - 1 - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • зехтин - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Паеля има много видове, но паеля Валенсиана се нарича основно тази, която е приготвена с пилешко, заешко и зеленчуци (бял едър боб, зелен фасул, червена чушка).

Тази, която е с морски дарове, испанците именуват Paella de marisco, но тъй като всяка паея идва от областта Валенсия и нея можем да наречем Валенсиана.

Автентичната паеля се прави на специален уред, наречен паейеро, който работи с газ и представлява обръч от който излиза огънят и готви равномерно ястието. Всъщност самата тава, в която се приготвя този ориз, се нарича паея и е широка с невисоки стени и големи дръжки. Стените на една паея не са високи, защото колкото по-тънък пласт ориз има в една тава, толкова по-вкусен и хубав е и не се разкашква.

Зрънцата трябва да са отделно едно от друго и да са кръгли. Затова и за направата на паея се използат кръглозърнести сортове като Бомба, произвеждан също в самата област Валенсия.

Към автентичните начини за приготвяне на тази вкусотия не можем да не споменем и този на жив огън, дори и в пещ, върху решетка. Тогава паеята става още по- вкусна.

В домашни условия можем да направим този валенсиански специалитет на котлона с тавичка, която да обхваща неговия диаметър. В краен случай може да се направи и на голям тиган с невисоки стени.

Това само по себе си предполага, че паеята ни в домашни условия няма да стане голяма, а максумум за 3 порции, ако искаме да се доближава до автентичната.

Ето и как да си направим една бърза паея за двама с морски дарове. Те могат да варират, като вместо калмар се сложи малко сепия, парченца бяла риба или още видове скариди или миди.

Загрейте зехтина в тавата или тигана на умерен огън и в него запържете накълцания лук и калмара на малки парченца. Тъй като повърхността на съда е голяма, имате място и да запечете от двете страни скаридите за кратко докато променят цвета си. Използвайте сурови и пресни, небелени. След като са готови ги отделете настрана и запазете за накрая.

Когато лукът стане златист сложете домата и чесъна - настъргани. Бъркайте докато доматът промени цвета си, тогава налейте концентрирания бульон. Той е много важен за вкуса на паеята, но ако нямате такъв може да налеете вода в краен случай. Количеството на течността трябва да определите от указанията на пакета на ориза според това каква е марката и вида. За ориз бомба обикновено съотношението е 1:2.5 или малко повече.

Когато течността заври на силен огън добавете сол и шафран и сипете ориза, разпределяйки го равномерно по цялата широчина на тавата. След 3-4 минути намалете огъня и гответе около 12 минути или до поемане на почти всичката течност.

Подредете мидите отгоре и изчакайте да се отворят от топлината и пуснат соковете си в ястието. Ако е нужно увеличете огъня, дори и да загори леко по дъното това се смята за много вкусно от испанците и те се бият накрая кой да го изстърже от тавата и да го хапне.

Когато всичката течност е поета и оризът има аспект на сухичък сложете скаридите отгоре и дръпнете от огъня. Може зрънцата да са още твърди, но затова е следващата стъпка.

Покрийте плътно тавата с алуминиево фолио и кърпа и оставете за 5-8 минути. След това ще имате вече перфектният ориз.

Поднесете с резени лимон.

Добър апетит

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Браво, много сполучлива рецепта .
26.03.2022 09:46
1
1
Покажи всички подкоментари
Габриела
Габриела
Гостите ми се влюбиха в това ястие ;))) Благодаря за рецептата! :)
22.07.2019 20:45
2