Начин на приготвяне
Патладжаните само се измиват под течаща вода, не се обелват, не се отрязва и дръжката им.
Поставят се в тава, покрита с хартия за печене, и се изпичат на 200 градуса за около 20 мин.
Дали са готови, се познава, когато се натиснат отгоре с вилица и са станали меки.
Изваждат се, покриват се в купа с капак и се охлаждат напълно. Разрязват се по дължина на две половини. Оставят се в гевгир да се отцедят от водата за 10-15 мин. Може и да се подсушат с домакинска хартия. С остро ножче се правят ромбоидени разрези.
Върху дъска за готвене се поставят скилидите чесън, натискат се с плоската страна на ножа, за да се разпукат, обелват се и посипват се със сол и отново с плоската страна на ножа се довеждат до пюре.
Поставят се в купичка, заливат се с оцет, зехтин, ако е необходимо - още малко сол, и хубаво се разбърква сместа.
Заливат се отгоре отворените патладжани, като се разпределя сместа. Отгоре се разхвърлят кубчетата сирене Фета, поръсват се със зехтин и с наситнен магданоз.
Вашата гръцка салата Мелидзана е готова.