Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Италианска кростата (маслен пай) Слънце

Италианска кростата (маслен пай) Слънце

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Италианска кростата (маслен пай) Слънце
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Има ли значение какво е времето навън, когато на трапезата грее тази уникално вкусна Италианска кростата"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • краве масло - 120 г
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • лимонова кора - настъргана
  • захар - 1 пакетче ванилова
  • сол - щипка
  • и още
  • кайсиев мармалад - 3 - 4 с.л.
  • захар - 1 с.л. гранули
  • бадеми - 1 с.л. филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното с щипка сол и една чаена лъжичка бакпулвер. Добавете жълтъците, 2 с.л. прясно мляко, пакетче ванилова захар, 100 г кристална захар, настърганата лимонова кора и студеното нарязано на парчета краве масло.

Замесете гладко тесто. В началото то е като пясък, но постепенно се хомогенизира и се работи лесно с него. Загънете тестото в стреч фолио.

Приберете в хладилник за един час. На парче хартия за печене очертайте кръг с d.24 см. Разточете в него тестото с дебелина 5 мм. Излишното тесто отстранете с остър нож.

От него може да направите топчета, като боднете в средата ядка бадем или орех и изпечете с кростатата!

Прехвърлете хартията с тестото в тавичка. Направете 8 разреза на тестото, като завършвате на 5 см от края на кръга. В тези 5 см сложете кайсиев мармалад.

Прегънете образувалите се триъгълници към стените на тавата. Тестото поръсете със захар на гранули, а там, където има мармалад, поръсете с филирани бадеми.

Изпечете плодовия пай на 180°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин или до приятен загар.

Охладете на решетка.

Нарежете масления пай Слънце, след като се е охладил напълно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: