Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното с щипка сол и една чаена лъжичка бакпулвер. Добавете жълтъците, 2 с.л. прясно мляко, пакетче ванилова захар, 100 г кристална захар, настърганата лимонова кора и студеното нарязано на парчета краве масло.
Замесете гладко тесто. В началото то е като пясък, но постепенно се хомогенизира и се работи лесно с него. Загънете тестото в стреч фолио.
Приберете в хладилник за един час. На парче хартия за печене очертайте кръг с d.24 см. Разточете в него тестото с дебелина 5 мм. Излишното тесто отстранете с остър нож.
От него може да направите топчета, като боднете в средата ядка бадем или орех и изпечете с кростатата!
Прехвърлете хартията с тестото в тавичка. Направете 8 разреза на тестото, като завършвате на 5 см от края на кръга. В тези 5 см сложете кайсиев мармалад.
Прегънете образувалите се триъгълници към стените на тавата. Тестото поръсете със захар на гранули, а там, където има мармалад, поръсете с филирани бадеми.
Изпечете плодовия пай на 180°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин или до приятен загар.
Охладете на решетка.
Нарежете масления пай Слънце, след като се е охладил напълно!