Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Кростата (маслен пай) с конфитюр от сини сливи

Кростата (маслен пай) с конфитюр от сини сливи

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Кростата (маслен пай) с конфитюр от сини сливи
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
01/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
36 мин.
Общо
96 мин.
Порции
4
"Маслен пай за всички, които знаят как да се наслаждават на малките неща в живота"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г
  • масло - 110 г краве
  • захар - 100 г кристална
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • бакпуквер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1 прахче
  • лимонова кора - настъргана
  • конфитюр - 300 г от сини сливи
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете пресятото с щипка сол, една ч.л. бакпулвер и една ванилия. Добавете едно яйце, един жълтък, захарта и нарязаното на парчета студено краве масло. Замесете тесто. Отначало то е като пясък, но постепенно се хомогенизира до меко, маслено тесто лесно за работа. Загънете тестото в стреч фолио и приберете в хладилник за един час.

От охладеното тесто отделете топка колкото юмрук. Останалото разточете на лист хартия за печене. Така ще го преместите по-лесно в тавата. Използвайте тавичка с размер 20 см. От прехвърления лист оформете висок борд. Надупчете дъното с вилица.

Изсипете конфитюр от сини сливи и подравнете. На набрашнена повърхност разточете останалото тесто с d. 3-4 мм. С къдрав диск нарежете ленти с ш. 1, 5-2 см. Поставете лентите върху конфитюра образувайки решетка. Изпечете кростатата на 180 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин. или до приятен загар.

Пет минути след като сте извадили тавата от фурната, внимателно прехвърлете пая на решетка. Ако го оставите вътре, ще се овлажни.

Поръсете с пудра захар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: