Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Спаначен пай Слънце

Спаначен пай Слънце

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Спаначен пай Слънце1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Пай като слънце - вкусно пролетно изкушение със спанак и нашите най-добри пожелания"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 400 г
  • зехтин - 2/3 ч.ч.
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • сол - 1 с.л. равна
  • бакпулвер - 1 бр.
  • за плънка
  • спанак - 340 г
  • сирене - 340 г
  • яйца - 1 бр.
  • кашкавал - 100 г
  • галета - за поръсване
  • семена - за поръсване
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете меко тесто от продуктите за него, увийте го в стреч фолио и оставете настрани.

Пригответе си плънката, залейте спанака с вряла вода. Натрошете сиренето, добавете яйцето и изстискания предварително спанак, разбъркайте добре. Отделно настържете кашкавала на едро.

Разделете тестото на две равни части. Разточете топките поотделно върху хартия за печене (за по-лесно пренасяне) с точилка на кръгли листи с диаметър 30 см.

Поръсете единият лист с галета, в средата на листа поставете ¼ от плънката под формата на топка, а останалата плънка наредете в кръг и на разстояние от топчето. Поръсете само плънката с галета и настъргания кашкавал, поставете втория лист отгоре.

В средата, където е топчето плънка, поставете купа с отвора надолу върху него и леко притиснете, за да се получи вдлъбнатина, а краищата на пая притискате с вилица.

Нарежете краищата на пая на ленти с дебелина 2 см, достигащи до захлупената купа и леко усучете, плънката да е отгоре.

Отстранете купичката и намажете мястото под нея с разбитите жълтък и зехтин, поръсете със семена. Преместете пая с хартията в подходяща тава, печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка: