Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното с щипка сол и щипка бакпулвер. Добавете един жълтък, захарта, ваниловата захар и нарязаното на парчета студено краве масло. Замесете меко тесто. Загънете го в парче найлон и приберете в хладилник за един час.
Охладеното тесто за пай разточете на набрашнен плот на голям правоъгълник.
Прехвърлете го в тавичка с падащо дъно и размери 11/35. Оформете висок борд, притиснете тестото леко, за да се образуват вълничките на тавата. Надупчете дъното с вилица.
Застелете парче хартия за печене върху тестото. Насипете с отгоре суров боб или нахут. По този начин те ще притискат тестото при печене и няма да му позволят да се надигне.
Трябва да се образува тестяна черупка за крема. Вижте постъпковите снимки.
Изпечете на 180°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30 мин. Извадете тавата от фурната, внимателно отстранете нахута и хартията. Оставете да се охлади на решетка.
За крема налейте прясното мляко в тенджерка. Добавете жълтъците, захарта и брашното. Сложете съда на котлона и започнете веднага да бъркате, докато кремът се сгъсти.
Отстранете готовия крем, прибавете начупения шоколад и бъркайте енергично, докато шоколадът се разтопи и кремът добие равномерен кафяв цвят. Изсипете охладения крем в тестяната форма при пая.
Идва най-приятната част с украсата. Нарежете на геометрични и не само формички парче пъпеш, кокосов орех, праскова, киви. Украсете с фантазия и имате един красив маслен пай Пикасо!
Да ви е сладко!