Начин на приготвяне
Патладжанът е сред най-обичаните сезонни зеленчуци, който може да бъде приготвен по десетки различни начина, а всичките до един са много апетитни и са идеални за уютните вечери у дома, когато ни се хапва нещо едновременно вкусно и полезно.
Патладжаните, както голяма част от зеленчуците, са богати на витамини (А, К и С) и минерали (калций, магнезий, калий, фосфор, натрий и цинк, и в по-малки количества - селен, магнезий и мед).
Много кулинари твърдят, че освен нискокалорични и сравнително лесно смилаеми като храна сините домати се оказват полезни за храносмилателната, дихателната и сърдечно-съдовата система, както и за костите и ставите.
В сезона на този прекрасен зеленчук представям една вкуса салата в гръцки стил.
Обелваме патладжана. За мен лично той е по-вкусен, когато се пече без кората.
Обеления патладжан (цял с дръжката) накисваме в подсолена вода за около 30 мин. Правя това, тъй като за мен има разлика между вкуса на неизкиснатия и изкиснатия патладжан, въпреки че повечето запознати твърдят, че съвременните хибридни видове патладжан нямат онази горчилка, с която бяхме свикнали като деца и заради която дълги години не консумирах патладжан лично аз.
Поставяме отцедения патладжан в тавичка, предварително застлана с хартия за печене и го поливаме с малко зехтин. Когато е готов, го поставяме за около 15-20 мин в затворен съд, за да се задуши.
През това време приготвяме песто от чесъна, малко зехтин и нарязаните пресни магданоз и босилек.
Разрязваме патладжана по дължина от дръжката към основата, за да се получи нещо като ветрило. Разстиламе го в плитка чиния и добавяме малко и зехтин.
Отгоре поставяме от нарязаните на кубчета домати, натрошеното сирене и нарязаните на едро орехи. Гарнираме салатата с патладжан с малко от пестото.