Истински домашен шоколадов сладолед

07/08/2019
"Как може да си спите спокойно, когато знаете, че във фризера ви мръзне порция истински шоколадов сладолед"
Приготвяне12 мин.
Готвене8 мин.
Общо20 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 299
  • Преглеждания за месеца63
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Млякото, сметаната, захарта и щипка сол се загряват на водна баня или много слаб огън, да не надвишава 80-90 градуса. Към тях се добавя черният шоколад, накълцан на малки парченца, настърган или смлян на прах в блендер. Бърка се, докато се разтвори.

2. Жълтъците се разбиват с щипка сол и какаото на прах, така че да не остават бучки. Наливат се на тънка струйка при шоколадовото мляко. Много е важно да контролирате температурата да бъде 80 градуса.

Сместа се разбива със миксер или телена бъркалка в продължение на 5-8 минути поддържайки тези градуси, след това се налива във ваничка или подходящ за замразяване силиконов или друг съд. Добре е нивото на сместа да не е повече от 4 см.

3. Оставя се да изстине, покрива се със стреч фолио и се прибира във фризер за 12 часа или още по-добре - едно денонощие.

Този шоколадов сладолед е трудно да стане много твърд, а колкото да стои във фризера, щом го извадите, ще бъде кремообразен, нежен и мек.

Почти няма кристали, макар да не е разбъркван периодично, както при много други рецепти за сладолед. Ако все пак при вас са се получили кристалчета, то нарежете го на парчета и разбийте в блендер или с пасатор. После отново сложете във фризера да стегне или консумирайте така.

4. Гарнирайте вашият домашен шоколадов сладолед с плодове, парченца или топчета хрупкави шоколадови бонбони, бисквити или както ви харесва.

Смея да твърдя, че това е най-страхотният и истински шоколадов сладолед, който съм правила и опитвала изобщо в живота си.

Успех и да ви е сладко!

* Хубава идея е да поднасяте порциите сладолед в замразени предварително чашки или купички, защото бързо се отпуска и така бихте го запазили малко по-дълго твърд.

Рейтинг

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анелия
Анелия
30.04.2020 15:56
Непременно ще го направя, звучи супер!!!
2
0
Анелия
Анелия
06.05.2020 21:37
Много благодаря за подробния отговор :)
1
0
Йорданка Ковачева
Не, сметаната се загрява на водна баня с млякото, както си е течна. После в тях се разтапя шоколада.
Когато се смеси всичко (заедно и с жълтъците) Тогава се бие с миксер или телена бъркалка чак накрая. Шоколадовата смес остава леко течна, но и пухкава в същото време. Когато стегне във фризера си става идеален сладолед :)
1
0
Анелия
Анелия
02.05.2020 23:10
Благодаря! :) Само да попитам сметаната трябва ли да е разбита с миксера или не?
0
0
Йорданка Ковачева
Мисля, че няма да останете разочарована :)за мен е най- хубавият шоколадов сладолед и дано и на вас да се хареса. Успех :)
1
0