Начин на приготвяне
Млякото, сметаната, захарта и щипка сол се загряват на водна баня или много слаб огън, да не надвишава 80-90 градуса. Към тях се добавя черният шоколад, накълцан на малки парченца, настърган или смлян на прах в блендер. Бърка се, докато се разтвори.
Жълтъците се разбиват с щипка сол и какаото на прах, така че да не остават бучки. Наливат се на тънка струйка при шоколадовото мляко. Много е важно да контролирате температурата да бъде 80 градуса.
Сместа се разбива със миксер или телена бъркалка в продължение на 5-8 минути поддържайки тези градуси, след това се налива във ваничка или подходящ за замразяване силиконов или друг съд. Добре е нивото на сместа да не е повече от 4 см.
Оставя се да изстине, покрива се със стреч фолио и се прибира във фризер за 12 часа или още по-добре - едно денонощие.
Този шоколадов сладолед е трудно да стане много твърд, а колкото да стои във фризера, щом го извадите, ще бъде кремообразен, нежен и мек.
Почти няма кристали, макар да не е разбъркван периодично, както при много други рецепти за сладолед. Ако все пак при вас са се получили кристалчета, то нарежете го на парчета и разбийте в блендер или с пасатор. После отново сложете във фризера да стегне или консумирайте така.
Гарнирайте вашият домашен шоколадов сладолед с плодове, парченца или топчета хрупкави шоколадови бонбони, бисквити или както ви харесва.
Смея да твърдя, че това е най-страхотният и истински шоколадов сладолед, който съм правила и опитвала изобщо в живота си.
Успех и да ви е сладко!
*Хубава идея е да поднасяте порциите сладолед в замразени предварително чашки или купички, защото бързо се отпуска и така бихте го запазили малко по-дълго твърд.
Коментари