Начин на приготвяне
Приготвям своите нектари винаги в съотношение 300 г почистен плод и 500 мл вода, защото за мен това е идеалната гъстота за тази напитка. Освен това, каквито и плодове да ползвам, допълнително винаги слагам и един обелен и почистен лимон. Той освен, че засилва вкуса и придава приятна кисела нотка, но и не дава другите плодове да се окисляват и потъмняват и нектарът запазва свежия си и хубав цвят.
Може да се изготви от всякакви плодове, с каквито разполагате, но в тази рецепта ви предлагам една комбинация, която аз лично много обичам, въпреки, че не съм от най-големите любители на канелата.
Може да си я добавяте на вкус, но винаги внимавайте да не прекалите с нея, за да не засенчи плодовия аромат на напитката.
Количеството на захарта също е ориентиривъчно, тъй като се досещате, че много зависи от сладостта на самите плодове, които използвате. Например моите ябълки не бяха така сладки, както ми се искаше и добавих вместо 50 г захар - 65-70. Разбира се, може да се ползват и други подсладители като сироп от агаве, например.
За да приготвите истински нектар с нежна и фина текстура и гладкост е нужен хубав уред за смилане на продукти - блендер, робот или тип уред Нутри булет.
Обелените и почистени плодове се смилат заедно със захарта на фино пюре. В случая в тази рецепта добавяме и щипка разкош с канелата.
Пюрето се разрежда с водата и хубаво се разбива отново.
Налива се в чашки и се консумира веднага, за да се усвоят максимално всички витамини от плодовете.