Начин на приготвяне
Пакора е вид панировка от индийската кухня, чиято основа е нахутеното брашно. Изключително хрупкави и вкусни се получават патладжаните, приготвени по този начин.
Може да си закупите готово нахутено брашно или да си смелите вкъщи нахутени зърна. В краен случай то би могло да се замести успешно и с оризово брашно, но от пълнозърнест ориз.
Първото, което трябва да сторите, е да измиете и нарежете патладжана на тънки шайби. Ако желаете го обелете или не, както ви харесва.
Сложете го в купа с подсолена вода за 30 минути, като притиснете отгоре с чиния, тъй като кръгчетата изплуват на повърхността.
Когато са пуснали своят горчив тъмен сок ги отцедете, измийте и подсушете.
Докато обаче чакате патладжана си направете сока, с който ще го поднесете.
За него накълцайте на много ситно зелените подправки, по възможност само листата, същото сторете и с лютото чили. Смесете с цеденото мляко, лимоновия сок и сол на вкус. Понякога в соса добавям и смлян половин домат, както и ако нямам гъсто цедено мляко смесвам обикновено кисело мляко със заквасена сметана или крем фреш.
Готовият сос сложете в хладилника.
За вкусната паноровка смелете нахутените зърна с кимион на зърна до фин прах. Сложете кърито, лютия пипер и бакпулвера и хубаво разбъркайте сухата смес.
Налейте водата с лимоновия сок и разбийте на гладка кашичка. Ако е прекалено рядка добавете мъничко брашно или още вода, ако е обратното. Когато правя тази рецепта имам усещането, че в началото панировката изглежда рядка, но след няколко минути докато пържа се сгъстява сама, може би от набъбването на зърнените частици на брашното.
Остава да изпържите шайбите патладжан в сгорещено олио, като ги потапяте в панировката, за да се покрият обилно и плътно. Когато станат златисти ги изваждайте върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Не пържете на слаб огън, за да не поемат много от олиото.
Стават невероятно хрупкави отвън и мекички отвътре. Хубаво е да се поднесат веднага, за да запазят тази хрупкавост, защото изстинат ли коричката поомеква леко.
Сервирайте патладжаните Пакора с разкошния сос, който невероятно им отива.
* Ястието може да се приготви и във веган вариант, като се използва соево кисело мляко.
Добър апетит!