Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Мезета»Патладжани Пакора с разкошен сос

Патладжани Пакора с разкошен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Патладжани Пакора с разкошен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
09/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
27 мин.
Порции
4
"Перфектните патладжани с хрупкава кора и мека сърцевина - кой иска да ги опита"

Необходими Продукти

  • патладжани - 500 г - 1 голям или 2 по - малки
  • нахут - 200 г (или готово нахутено брашно)
  • бакпулвер - 1/2 ч.л. или сода бикарбонат
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • лют пипер - 1/4 ч.л. на люспи
  • къри - 1 ч.л.
  • вода - 300 мл.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • олио - около 300 - 400 мл за пържене
  • сол - около 3 с.л.
  • Сос
  • цедено кисело мляко - 330 г
  • мента - 2 клонки
  • кориандър - 4 клонки
  • чили - 1/2 зелено, прясно (или на вкус)
  • лимонов сок - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пакора е вид панировка от индийската кухня, чиято основа е нахутеното брашно. Изключително хрупкави и вкусни се получават патладжаните, приготвени по този начин.

Може да си закупите готово нахутено брашно или да си смелите вкъщи нахутени зърна. В краен случай то би могло да се замести успешно и с оризово брашно, но от пълнозърнест ориз.

Първото, което трябва да сторите, е да измиете и нарежете патладжана на тънки шайби. Ако желаете го обелете или не, както ви харесва.

Сложете го в купа с подсолена вода за 30 минути, като притиснете отгоре с чиния, тъй като кръгчетата изплуват на повърхността.

Когато са пуснали своят горчив тъмен сок ги отцедете, измийте и подсушете.

Докато обаче чакате патладжана си направете сока, с който ще го поднесете.

За него накълцайте на много ситно зелените подправки, по възможност само листата, същото сторете и с лютото чили. Смесете с цеденото мляко, лимоновия сок и сол на вкус. Понякога в соса добавям и смлян половин домат, както и ако нямам гъсто цедено мляко смесвам обикновено кисело мляко със заквасена сметана или крем фреш.

Готовият сос сложете в хладилника.

За вкусната паноровка смелете нахутените зърна с кимион на зърна до фин прах. Сложете кърито, лютия пипер и бакпулвера и хубаво разбъркайте сухата смес.

Налейте водата с лимоновия сок и разбийте на гладка кашичка. Ако е прекалено рядка добавете мъничко брашно или още вода, ако е обратното. Когато правя тази рецепта имам усещането, че в началото панировката изглежда рядка, но след няколко минути докато пържа се сгъстява сама, може би от набъбването на зърнените частици на брашното.

Остава да изпържите шайбите патладжан в сгорещено олио, като ги потапяте в панировката, за да се покрият обилно и плътно. Когато станат златисти ги изваждайте върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Не пържете на слаб огън, за да не поемат много от олиото.

Стават невероятно хрупкави отвън и мекички отвътре. Хубаво е да се поднесат веднага, за да запазят тази хрупкавост, защото изстинат ли коричката поомеква леко.

Сервирайте патладжаните Пакора с разкошния сос, който невероятно им отива.

* Ястието може да се приготви и във веган вариант, като се използва соево кисело мляко.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: