Начин на приготвяне
Първо махнете кожата от двете патешки магрета, но я запазете. Втрийте розмарин и черен пипер както в месото, така и в кожата. Приберете в хладилник, за да се овкуси добре месото за няколко часа, а най-добре за цяла нощ.
Извадете патешкото и с помощта на остър нож го цепнете надлъжно на тънко, но не стигайте до края - месото трябва да се отвори като книга.
Долната част на магрето, която е по-дебела, също срежете, но този път отвътре навън - отново не стигайте до края. Така се получава цяло тънко парче патешко, което е подходящо за приготвяне на руладини.
В случай, че искате да изтъните месото още, сложете го между два пласта от стреч фолио и начукайте с чукче. Така се изглаждат всички неравности.
Ако ще приготвяте патешкото на фурна, сложете всяко филе върху алуминиево фолио, но ако ще се обработва на пара, разстелете върху стреч фолио.
Наситнете крушите и сложете тънък пласт от тях върху филетата (запазете остатъка круши). След това внимателно навийте на рулца, които са стегнати и плътно увити в избраното фолио според последващата термична обработка.
В случая патешките руладини са приготвени на пара, като времето за готвене е около 25 минути. Във фурната времето е почти същото, но все пак варира според дебелината на руладините. В крайна сметка трябва да получите леко розово печено патешко. Дългата термична обработка ще изсуши месото.
Докато руладините се готвят, приговете соса за тях.
Наситнете заделената патешка кожа и я запържете на умерен огън за около 10-тина минути, в които ще се отпусне патешката мас. Прецедете получената мазнина и в нея изпържете наситнения лук.
Прибавете в тенджерката розмарина, останалите круши, боровинките и лимоновия сок. След около 1-2 минути налейте портокаловия фреш, карамела и виното.
Натрошете към соса бульона и сложете капака. Варете 20-тина минути на умерен/тих огън. Махнете капака и продължете да готвите за още 6-7 минути или докато сосът се редуцира.
Извадете готовите руладини, нарежете ги на шайби и полейте със соса. Поднесете веднага.
Патешките рулца с разкошен сос са чудни!