Начин на приготвяне
Почистваме агнешкото месо от ципи и сухожилия и го нарязваме на едри късове. Поставяме ги в блендер и смиламе на кайма.
В подходяща купа настъргваме червения лук, прибавяме нарязаната на малки зарчета червена пиперка, зелените подправки, нарязани на ситно, яйцето, соса, сметаната и смесваме много добре. Прибавяме и останалите сухи аромати - черен и червен пипер, галета, канела и сол на вкус. Отново смесваме всички компоненти и ги добавяме към каймата.
Омесваме я добре, завиваме я с фолио за свежо съхранение и поставяме в хладилник за едно денонощие.
Оставяме каймата да се темперира на стайна температура и от нея оформяме кръгли кюфтенца с големината на топка за тенис.
Подреждаме ги в тавичка, постлана с хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 15 -17 минути.
Приготвяме соса, като към студения месен бульон прибавим доматеното пюре и лютия сос. Разбъркаме до гладкост.
В нагорещен тиган разтопяваме маслото. Овкусяваме го с мащерката. Прибавяме към него царевичното нишесте при непрекъснато бъркане, докато добие златист оттенък. Прибавяме постепенно от бульона и разбъркваме енергично с телена бъркалка, за да не се образуват бучки.
Овкусяваме със сол и черен пипер. Добавяме останалия бульон и меда. Намаляваме температурата на огъня и оставяме соса да се редуцира.
Поднасяме кюфтенцата топли, като ги заливаме с малко от соса.
Останалия сипваме в сосиера, използвайки го непосредствено преди консумация. Допълваме блюдото със свежа зелена салата, сервирана в отделна посуда, за да не се смесят вкусовете от медния сос и салатния дресинг.