Начин на приготвяне
Почистените и измити горски плодове засипваме с пудра захар и оставяме да престоят в хладилник за 48 часа. На няколко пъти разбъркваме плодовете с дървена лопатка, за да се разтваря захарта.
За тази цел използвам пудрата захар, защото тя се разтопява по-лесно.
В емайлиран съд разтопявам кристалната захар, 1 ч.ч. вода и отделения от плодовете сироп, който е около 1 ч.ч.
Оставяме го да изстине. На следващия ден прибавяме горските плодчета и варим 10 минути на силен огън. След като сместа кипне, намаляваме температурата и варим сладкото до желаната гъстота.
По време на топлинната обработка, разбъркваме внимателно с дървена лопатка.
Пробваме гъстотата върху чинийка, извадена от фризера. Щом капката не се разтича, или сиропът образува пътечка, сладкото е готово.
10 минути, преди да го извадим от фурната, добавяме лимонената киселина, разтворена в супена лъжица гореща вода.
Насипваме горещото сладко в сухи бурканчета и след затварянето им ги обръщаме с капачката надолу.
Покриваме ги с кърпа, за да изстиват по-бавно.