Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Конфитюр»Конфитюр от диви плодове

Конфитюр от диви плодове

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Конфитюр от диви плодове
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
7

Необходими Продукти

  • малини - 600 г
  • къпини - 400 г
  • боровинки - 500 г сини, едри
  • ягоди - 700 г
  • боровинки - 300 г черни, горски
  • захар - 1 кг
  • пудра захар - 1 кг
  • лимонена киселина - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистените и измити горски плодове засипваме с пудра захар и оставяме да престоят в хладилник за 48 часа. На няколко пъти разбъркваме плодовете с дървена лопатка, за да се разтваря захарта.

За тази цел използвам пудрата захар, защото тя се разтопява по-лесно.

В емайлиран съд разтопявам кристалната захар, 1 ч.ч. вода и отделения от плодовете сироп, който е около 1 ч.ч.

Оставяме го да изстине. На следващия ден прибавяме горските плодчета и варим 10 минути на силен огън. След като сместа кипне, намаляваме температурата и варим сладкото до желаната гъстота.

По време на топлинната обработка, разбъркваме внимателно с дървена лопатка.

Пробваме гъстотата върху чинийка, извадена от фризера. Щом капката не се разтича, или сиропът образува пътечка, сладкото е готово.

10 минути, преди да го извадим от фурната, добавяме лимонената киселина, разтворена в супена лъжица гореща вода.

Насипваме горещото сладко в сухи бурканчета и след затварянето им ги обръщаме с капачката надолу.

Покриваме ги с кърпа, за да изстиват по-бавно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: