Печени картофи на фурна с масло

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
15/08/2019
"Още за магията на картофките с масло може да научите, като ги приготвите сами и седнете с приятели на по чаша вино "
Приготвяне10 мин.
Готвене35 мин.
Общо45 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 298
  • Преглеждания за месеца627
  • Преглеждания за седмицата273
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За това предястие избираме пресни картофи със средна големина и хлебен сорт.

Измиваме ги добре и ги поставяме в тенджера със студена вода.

Варим на силен огън под капак.

След като водата кипне, намаляваме температурата и прибавяме 2-3 с.л. сол във водата (тенджерата е с вместимост 5 л, а водата- около 3.800 л).

Картофите се сварят до полуготовност. Отцеждат се от водата и се прехвърлят в тава, постлана с хартия за печене.

Поръсваме на дъното зехтин и подреждаме картофите.

С лъжица–преса за картофено пюре ги притискаме леко към дъното на тавата, без да ги сплескваме.

Върху всеки разпукан картоф поставяме по лъжичка от маслото.

От него си оставяме 1/3 за заливане. Поръсваме с микс от провансалски подправки.

Сместа съдържа следните дъхави билки – риган, розмарин, цветчета мащерка, резене, майорана и босилек.

Те придават онзи билково опушен вид на печените картофи.

Фурната е включена на 200 градуса и картофите се пекат до появата на златисто хрупкавата им коричка.

В тиган с нагорещеното масло поставяме 1 ч.л. от микса и клонче изсушен риган.

Загряваме леко, за да ароматизираме маслото, и с него заливаме още топлите картофи.

Поднасяме ги топли като предястие или като гарнитура към печено месо или риба.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар